Familierecht

Trouwen, samenwonen, scheiden en ook overlijden; dit soort onderscheidende momenten in uw leven hebben naast emotionele ook juridische en financiële gevolgen. Vos Reijntjes De Pagter helpt u om de regie te houden. Het personen- en familierecht is een van de sterke punten van ons kantoor.

Huwelijkse voorwaarden

Het zit goed in de liefde en u wilt uw relatie dolgraag officiëler maken. Kiest u voor samenwonen, voor geregistreerd partnerschap of gaat u ‘all the way’ met trouwen? Welke uw beslissing ook zal zijn, wees op die roze wolk nog steeds kritisch. Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat dan heeft u te maken met de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u zelf bepalen wie waar recht op heeft bij een echtscheiding of overlijden, dan is het raadzaam om u bij de notaris hierover goed te laten informeren. Eventueel kunt u huwelijksvoorwaarden opstellen om uw specifieke wensen beter te regelen.

Samenlevingscontract

Om uw zaken goed te regelen onderling hoeft u niet te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. U kunt de afspraken ook vastleggen in een samenlevingsovereenkomst. Wij kunnen u daarin goed adviseren. Dat gaat dan over een eventueel nabestaanden pension of over de inbreng die u in uw gezamenlijke woning hebt gedaan.

Scheiding

Een scheiding is een ingewikkelde zaak. Een belangrijke vraag is: wat doen we met het huis? Indien de woning eigendom wordt van één van de ex-partners, stellen wij een akte van verdeling op en schrijven wij deze in bij het kadaster. Parallel hieraan moet ook de hypotheek aangepast worden.

Behalve afspraken over wie wat van de bezittingen en schulden krijgt, kunnen ook andere zaken van belang zijn. Wat gebeurt er met opgebouwd pensioen, levensverzekering en spaarpolis? Moeten testamenten aangepast worden? Zijn er kinderen in het geding, dan moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. Vos Reijntjes De Pagter heeft ruime ervaring in het adviseren op het gebied van echtscheiding. Wij helpen u graag bij het opmaken van een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan.

Testament

De wet regelt veel over wat u nalaat aan wie bij overlijden, maar sluit dat ook aan bij uw persoonlijke wensen? Zo niet, dan kunt u door ons een testament laten opstellen. In een testament geeft u precies aan wie wat erft, wie voor de kinderen zorgt (voogdij) en wie het bedrijf overneemt (mocht u ondernemer zijn). Met een testament kunt u fiscaal ook een zo goed mogelijke regeling treffen voor uw partner of kinderen. Natuurlijk is het voorstelbaar dat bij leven uw situatie en ideeën over uw erfenis veranderen. Ons advies: houdt uw testament geregeld tegen het licht. U kunt hiervoor vrijblijvend een afspraak met ons maken.

Twijfelt u of u een testament moet laten opzetten? Check hier of dit uw testamentmoment is

Levenstestament

In een levenstestament legt u vast wat er moet gebeuren, als u bij leven – al of niet tijdelijk – wilsonbekwaam bent geworden (door dementie of een ongeluk bijvoorbeeld) U kunt bij levenstestament een gemachtigde benoemen voor financiële zaken maar ook voor medische zaken. U geeft hem of haar het vertrouwen om zolang als het nodig is uw administratieve zaken of persoonlijke belangen te behartigen of zakelijke beslissingen te nemen, als u een bedrijf hebt. Dat geldt ook voor medische beslissingen. Zolang u nog in staat ben om uw wil te bepalen, kunt u op ieder moment het levenstestament herroepen of wijzigen door een nieuwe notariële akte.

Schenkingen

Als u al bij leven iemand wil bevoordelen of belasting wilt besparen, dan kunt u een schenking doen. Dat kan een schenking zijn door geld over te maken of een huis te schenken, maar dat kan ook op papier. Zo’n papieren schenking wordt vaak gedaan om belasting te besparen bij overlijden. Dat is een onderdeel van Estate planning. Oftewel, als u gaat nadenken over de besteding van uw vermogen, hoe kunt u dat dan juridisch goed onderbouwd en fiscaal zo gunstig mogelijk doen? Voor deze estate planning kunt u bij Vos Reijntjes De Pagter terecht. Daarnaast adviseren wij over papieren schenkingen (wanneer het vermogen in het bedrijf of het huis zit) en lijfrenteschenkingen.

Hulp nodig?

Maak een afspraak

Familierecht

Trouwen, samenwonen, scheiden en ook overlijden; dit soort onderscheidende momenten in uw leven hebben naast emotionele ook juridische en financiële gevolgen.

Meer over Familierecht

Onroerend goed

U heeft uw droomwoning gevonden. U zit al met uw hoofd bij de verhuizing en de inrichting. Maar voordat het zo ver is, moet het formele kooptraject nog wel goed afgewikkeld worden.

Meer over Onroerend goed

Ondernemingsrecht

Als ondernemer barst u van de dadendrang en plannen. Maar twijfelt nog over de ondernemingsvorm. Wat is verstandig: met of zonder personeel, een eenmanszaak, B.V., V.O.F., of N.V.?

Meer over Ondernemingsrecht

Offerte aanvragen

Snel een vrijblijvende offerte bij ons aanvragen?Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!