U heeft uw droomwoning gevonden. U zit al met uw hoofd bij de verhuizing en de inrichting. Maar voordat het zo ver is, moet het formele kooptraject nog wel goed afgewikkeld worden. Ten eerste moet er een koopcontract opgesteld worden, waarin de datum van overdracht, koopsom en bepalingen over verontreiniging en bouwkundige gebreken en dergelijke worden opgenomen.
Een van de hoogtepunten is de officiële overdracht bij de notaris. Voordat de handtekening onder de akte van levering wordt gezet, hebben wij achter de schermen al veel zaken gecontroleerd. Is de verkoper echt wel de eigenaar van de woning? Zijn er bijzondere bepalingen om rekening mee te houden? En rust er nog een hypotheek van de verkoper op de woning? Ook de geldstromen moeten goed geregeld worden.
Als de akten getekend zijn bij de notaris, rest nog de inschrijving bij het kadaster. Dat is een belangrijke taak van de notaris. Zonder inschrijving is er geen overdracht en ook geen hypotheek!
Bij de overdracht ondertekent u als koper vaak ook een hypotheekakte. Hiermee geeft u uw woning in onderpand aan de bank. Ook als u uw hypotheek wilt oversluiten (omdat een andere bank bijvoorbeeld gunstigere voorwaarden hanteert), stellen wij voor u een hypotheekakte op. Net als bij een hypotheek die wordt verstrekt ter dekking van een lening die u door familie of een werkgever wordt gegund. Dat noemen we vaak een particuliere hypotheek. Of een familiehypotheek. Wij zorgen dan weer dat de financiële geldstromen goed verlopen.
Betrekt u een appartementencomplex, dan koopt u niet alleen het recht om uw woning te gebruiken, maar ook de toegang tot de algemene voorzieningen. U bent voor een klein deel mede-eigenaar van het hele gebouw geworden. In dat kader is door een notariële akte het gebouw gesplitst in ‘appartementsrechten’. U wordt automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VVE) en betaalt mee aan het onderhoud en de verzekering van de flat via het reservefonds. Bij de overdracht van een appartementsrecht (verkoop) zullen wij altijd de VVE op de hoogte stellen. Uiteindelijk wordt ook het aandeel van de verkoper in het reservefonds overgedragen en in de akte van levering opgenomen.
Trouwen, samenwonen, scheiden en ook overlijden; dit soort onderscheidende momenten in uw leven hebben naast emotionele ook juridische en financiële gevolgen.
Meer over FamilierechtU heeft uw droomwoning gevonden. U zit al met uw hoofd bij de verhuizing en de inrichting. Maar voordat het zo ver is, moet het formele kooptraject nog wel goed afgewikkeld worden.
Meer over Onroerend goedAls ondernemer barst u van de dadendrang en plannen. Maar twijfelt nog over de ondernemingsvorm. Wat is verstandig: met of zonder personeel, een eenmanszaak, B.V., V.O.F., of N.V.?
Meer over OndernemingsrechtSnel een vrijblijvende offerte bij ons aanvragen?Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!